Project & Quality Training International

Selecteer de taal

Self-Inspection & Audit

Self-Inspection & Audit

Zelf-inspecties en audits zijn bedoeld om te bepalen of de juiste procedures aanwezig zijn (alle processen geborgd, alle wetgeving verdisconteerd, correct gebruik gemaakt van standaarden en dergelijke), en vervolgens natuurlijk of die procedures juist worden toegepast.

Bij zelf-inspecties gaat het om de eigen procedures en de toepassing ervan door de eigen collega’s. Bij audits gaat het enerzijds om het auditen van anderen, met name van leveranciers. Maar anderzijds gaat het om het zelf ondergaan van een audit door anderen, zoals door afnemers of inspecties.

Het doel van zelf-inspecties en audits is het adequaat verkrijgen van vertrouwen; vertrouwen in een materiaal (Actieve Farmaceutisch Ingrediënt (API), grondstof, wegwerp materialen), in een machine, in een dienst, enzovoort. En als het vertrouwen te laag is, wordt het doel het bepalen van verbetermaatregelen, en het monitoren van de uitvoering daarvan.

Het uitvoeren van zelf-inspecties en audits is binnen de Life Sciences industrie (farmacie, medische hulpmiddelen, biotechnologie, e.d.), maar ook in toenemende mate in de voedingsmiddelenindustrie, een wezenlijk onderdeel van het kwaliteitssysteem. In een aantal gevallen is het op grond van wetgeving een verplichting.

Vooral zelf-inspecties kunnen in principe door iedereen worden uitgevoerd. Maar het valt niet mee om collega’s te vertellen dat ze het anders moeten doen zodanig dat ze ’t ook inderdaad anders gáán doen, en dat ’t management dat ook accepteert. Bij het uitvoeren van audits van anderen, is het zaak om open te staan voor de manier waarop de organisatie die wordt geaudit e.e.a. doet, terwijl toch ook duidelijk moet worden of dit voldoende dekkend is. Bij het zelf ondergaan van een audit is het zaak om te bewaken dat het niet helemaal de verkeerde kant op gaat. Veel mooier is het als de conclusie van de audit leidt tot een nog beter kwaliteitssysteem (“gratis advies”).

Inhoud

In deze training wordt behandeld wat het inhoudt om zelf-inspecties en audits uit te voeren, aan welke goede manieren moet worden voldoen en hoe verschillende technieken kunnen bijdragen aan een goed resultaat. Er wordt met workshops veel aandacht besteed aan houding.

Het volgende komt aan bod:

 • De ISO-19011 richtlijn
 • Het opzetten van plannen en schema’s
 • Het toepassen van risico management
 • Vraagstelling en houding
 • Scope en agenda
 • Inleiding
 • Wrap-up
 • Rapportage en opvolging
 • Tips & tricks

Doelgroep

Deze training is speciaal bedoeld voor medewerkers die zelf-inspecties en audits uitvoeren of juist ondergaan, zoals kwaliteitsmedewerkers, procesdeskundigen, engineers, laboratorium medewerkers, systeemdeskundigen en ICT-ers.

Indien niet Nederlandstalige cursisten deelnemen, wordt de training in het Engels gegeven.

Algemene informatie

 • De deelnemer ontvangt 2 weken voor de training een e-mail met de lokatie details
 • De deelnemer ontvangt na de training een certificaat
 • Lunch en drankjes tijdens de training zijn inbegrepen
 • De deelnemer ontvangt aan het begin van de training een map met daarin o.a. de uitgeprinte slides. 

Trainers

Prijs

€ 795,00 per deelnemer (excl. BTW)

Data

Inschrijven kunt u via de tab 'training data'.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Marcel Schakel, telefoonnummer +31 (0) 6 49 02 26 09, of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.